Quinter Blog

We want to share!

Angst en zware beslissingen. De Journey of Purpose van Mark - Deel III

Angst en zware beslissingen. De Journey of Purpose van Mark - Deel III

In april 2012 was het dan eindelijk zover, Quinter was geboren!

We wisten wat ons te doen stond, nieuw leiderschap ontwikkelen voor deze complexe wereld. Maar ja nu nog klanten vinden die dit nodig hadden.

 MG 5678aOnze eerste nieuwbrief ging eruit waarin we onze start aankondigde. Die dag zaten we ook voor het eerst te vergaderen met z'n drietjes, Pauline Wittebol, Brigitte Stuurstraat en ik, de initiatiefnemers van Quinter. Overigens gewoon in een cafeetje, het mocht natuurlijk niet teveel kosten als startend ondernemers. 

Net op het moment dat we verder wilde gaan met onze vergadering ging mijn mobiele telefoon. Normaal gesproken neem ik mijn telefoon nooit op als ik in gesprek ben maar nu twijfelde ik. Het was een 071 nummer, Leiden dus.

Ik koos ervoor om toch maar op te nemen ik weet niet precies waarom. Het bleek de HR directeur te zijn van Riksja Travel. Ze hadden onze nieuwsbrief gelezen en datgene wat we erin hadden geschreven paste heel goed bij datgene wat ze nodig hadden. Of we langs konden komen om te praten…

Om een lang verhaal kort te maken, we zijn gaan praten met Riksja en hebben de afgelopen jaren Riksja mogen helpen om hun purpose daadwerkelijk te verwezenlijken, alle medewerkers hun eigen purpose te laten ontdekken en het management meer visionair te laten opereren.

Hoe "toevallig" kon dit telefoontje zijn? En hoe "toevallig" dat ik op dat moment ervoor koos om toch op te nemen?

We kregen de wind in de zeilen en iedere dag was een avontuur op zich. Wat zou zich nu weer aandienen en wat diende we te doen als reactie daarop? Geweldig vonden we dat.

Toch was er ook iets dat knaagde aan mij. Diep van binnen was er iets dat gevoelsmatig niet helemaal klopte. Maar in de euforie van de start wilde ik en misschien wel wilde we, het niet weten. We gingen dan ook gewoon stug door met waar we mee bezig waren.

De jaren die volgden waren heel waardevol. Ik leerde iedere dag bij en in tegenstelling tot de geweldige organisatie waar ik hiervoor gewerkt had (Vitae) waarin alles tot in de puntjes geregeld was diende ik nu alles zelf te doen. Marketing, Finance, Sales, Human Resources, Account Management, Produkt Ontwikkeling noem maar op. Jeetje wat kwam er veel bij kijken om een eigen onderneming te starten. En wat een luxe was het al die jaren geweest binnen Vitae.

Op een gegeven moment merkte ik wel steeds meer dat het enthousiasme dat ik voelde over onze samenwerking had plaatsgemaakt voor een meer plichtmatig karakter. Eerst nog wat meer onbewust, later steeds meer bewust. Ik had het gevoel dat we niet allemaal meer met hetzelfde doel voor ogen aan de slag waren.

IMG 5929aToch durfde ik dit niet goed bespreekbaar te maken. Bang om de fijne band die we met elkaar hadden te beschadigen.

Maar op een gegeven moment wist ik dat ik toch echt zelf leiderschap diende te tonen. Door ook op tafel te leggen wat ons niet meer diende. En hierover in alle openheid met elkaar te praten.

En te onderzoeken of we nog wel met z'n drietjes verder konden en wilden gaan. Dat bleek niet het geval te zijn helaas.

Deze gesprekken hebben me misschien nog wel het meest geleerd. Geleerd dat "on the edge zijn" een uitnodiging is naar groei. Dat angst eerder een indicatie is dat je uit je comfortzone dreigt te gaan dan iets dat je echt niet moet doen. Maar ook dat elkaar heel erg mogen iets anders kan zijn dan succesvol met elkaar samenwerken. En dat succesvol samenwerken iets anders kan zijn dan samen succesvol ondernemen.

Door de enorm volwassen en open houding  van een ieder van ons hebben we ons ondernemerschap in 2014 beëindigd. In goede harmonie, met respect voor elkaars zijn. Maar het bleef een zware beslissing.

Vanaf nu stond ik er als ondernemer alleen voor.

Gelukkig had ik een enorm houvast aan mijn diepgevoelde inner calling, mijn diepgevoelde opdracht om bij te dragen aan deze complexe en snel veranderende wereld. 

Volgende week deel ik graag met je hoe ik in India terecht kwam en wat ik daar heb mogen leren.

Mocht je nu al nieuwsgierig zijn naar wat Quinter jou kan bieden bij je eigen reis naar jezelf, kijk dan eens op www.quinter.com/purpose

Njoy! Hartegroet,

Mark Braber

Founding partner Quinter

 

The Journey of Purpose

Quinter bestaat deze maand precies vijf jaar. Een mooi moment om eens goed terug te blikken waar we vandaan zijn gekomen, wat we hebben meegemaakt in die vijf jaar en wat de toekomst ons vraagt. Omdat die 5 jaar zich lastig in één blog laten vangen kies ik ervoor om jullie mee op reis te nemen in een serie blogs met als titel The Journey of Purpose. Want daar gaat de reis van de afgelopen vijf jaar eigenlijk over, de zoektocht om van betekenis te willen zijn voor de wereld waarin we leven. En die reis van de afgelopen vijf jaar vormt niet geheel toevallig de inspiratiebron voor de programma's die we vanuit Quinter bieden in het werkveld van leiderschap en organisatie transformatie. Deze reis, deze journey neemt jullie eerst mee naar Nederland zelf en zal zich later ontvouwen in India, Thailand, Ecuador, Spanje en Marokko. Lees hier deel I en deel II van The Journey of Purpose van Mark.

Rate this blog entry:
0
Hoop. De Journey of Purpose van Mark - Deel II
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Saturday, 25 May 2019

Captcha Image