Quinter Blog

We want to share!

Het begint bij Heelheid - Reinventing Organizations II

Het begint bij Heelheid - Reinventing Organizations II

Vandaag een week geleden, op donderdag 26 november 2015, vond in de Central Studios in Utrecht de Innovatiedag Let's Reinvent Organisations plaats. Een heel waardevolle dag waar ruim 700 mensen deelgenoot waren van een memorabel moment dat ook op Twitter trending topic was (#RO2015).

reinventing organizations boekcoverZoals ik al eerder schreef lijkt er echt wel iets aan de hand te zijn met het nu al in vijftien talen verschenen boek Reinventing Organisations van Frederic Laloux. Hieronder een verdere uiteenzetting om met jullie te delen wat de key is als je zelf ook een "TEAL" organisatie wilt worden. 

De drie dimensies van TEAL organisaties

Laloux heeft op een heel begrijpelijke manier drie dimensies samengebracht:

  • Zelfsturende teams
  • Heelheid
  • Het dienen van een evolutionair doel.

Hij beschrijft deze drie dimensies ook in deze volgorde. Hij geeft duidelijk aan dat deze drie dimensies bij elkaar horen bij een organisatie die als levend organisme gekenmerkt wordt.

Er zit - in mijn optiek - een logische volgorde in deze drie dimensies. Het begint namelijk bij heelheid.

Wat is dat eigenlijk, heelheid?

Laloux citeert hier Albert Einstein over:

"Een mens... ervaart zichzelf- zijn gedachten en gevoelens- als iets dat is losgekoppeld van de rest. Dit waanidee is voor ons een soort gevangenis die ons inperkt tot onze persoonlijke verlangens en tot genegenheid voor een paar mensen in onze naaste omgeving. Het moet onze taak zijn ons uit deze gevangenis te bevrijden door de kring van onze compassie uit te breiden zodat we alle levende schepselen en de hele natuur in al haar schoonheid kunnen omarmen."

Dat is een hele mond vol. Het komt erop neer dat als we alles en iedereen als een geheel willen en kunnen ervaren, immers alles is een groot levend organisme, we eerst die eenheid van onszelf met de rest dienen te ervaren.

Maar... hoe zit het met de eenheid in onszelf?

Immers: 'zo binnen, zo buiten'. Hoe vaak komt het niet voor dat ons hoofd iets heel anders zegt dan onze onderbuik? En hoe krijg je dat op één lijn? Zolang we ons in onszelf afscheiden van delen die we liever niet zien of niet willen voelen - en die neiging hebben we allemaal, immers we zijn geneigd om pijn te vermijden - is het simpelweg niet mogelijk om onze omgeving als "heel" te ervaren. Dan zal er steeds een gevoel van afgescheidenheid op de loer liggen. Zij tegen mij. Zeker in onbekende of onvoorspelbare situaties die je juist uit je comfortzone halen. En die geneigdheid is weer een belangrijke drempel om zelfsturende teams succesvol van de grond te krijgen en succesvol te houden.

Hoe vind je die 'heelheid' in jezelf?

Alles begint hier bij bewustzijn. Bewustzijn van je eigen gedrag, bewustzijn van je eigen gedachten en gevoelens, maar ook bewustzijn van de signalen die je lichaam je continu geeft. Je lichaam liegt nooit. 

De eerste stap richting heelheid is bewustzijnsvergroting. Door regelmatig te reflecteren op en in jezelf help je jezelf beter te leren kennen. Vanuit dit verhoogde bewustzijn kun je ook die delen in jezelf die je klein houden, die je belemmeren, die je wellicht zelfs ondermijnen in het realiseren van je doelen transformeren.

Door steeds de afstemming te zoeken en te vinden van je hoofdintelligentie IQ, buikintelligentie EQ en hartintelligentie SQ. Alan Seale, mastercoach uit Boston heeft hier mooie oefeningen voor ontwikkeld die je kunt terugvinden in een van zijn boeken, Wat wél werkt. Het gezegde volg je hart krijgt in deze context ook een andere, diepere zelf wetenschappelijk onderbouwde betekenis. Een eenvoudige oefening is ook hier te vinden.

Mijn appèl: geen kwestie van bedenken maar van ontdekken

Als je een "Teal" organisatie wilt worden, wees je dan bewust dat dit een intens proces is waar het in eerste instantie niet gaat om het bouwen van een nieuwe organisatiestructuur. Het begint met de heelheid te vinden in jezelf en van daaruit de heelheid te ervaren van de organisatie als geheel en de omgeving waarin deze leeft. Op basis hiervan kun je intuïtief ontdekken wat de Why is van de organisatie. Het diepgevoelde bestaansrecht van het collectief, dat is geen kwestie van bedenken maar van innerlijk collectief voelen en ontdekken.

Begin én bezint voor je begint

Zoals Jan Rotmans, Hoogleraar transitiekunde van de Erasmus Universiteit al deelde afgelopen donderdag, een transitieproces van een organisatie duurt gemiddeld ongeveer vijf jaar. Het zijn roerige tijden die vragen om een andere manier van leven, een andere manier van werken.
Reinventing Organisations biedt veel hoop. Laten we met elkaar zorgen dat het geen hype wordt, maar een diepgewortelde, échte bijdrage aan een wereld die wél werkt.

Rate this blog entry:
1
Reinventing Organisations, hoop of hype? Over orga...
De Journey of Purpose van Mark - Deel I
 

Comments 2

Guest - Linda Reumers on Thursday, 03 December 2015 20:18
Hope, Hype, Heelheid of Haast?

Gaat het wel om de volgorde of is het de verbondenheid en voortdurende interactie tussen de drie elementen die het succes bepaalt van een duurzaam Teal transitieproces?

In mijn ogen is er wel haast geboden.
Hoeveel werknemers stappen dagelijks moedeloos in hun kleren hun weg vervolgend naar hub weg om vervolgens nog moedelozer weer thuis te komen?
Hoeveel directeuren kijken dagelijks eenzaam aan de top in de spiegel niet wetende hoe het anders kan of hoe dit te doen?
Maar kom op, bye bye burn out, bye bye bore out, let's reinvent!!

Deze tijd smeekt om actie, geen snelle symptoombestrijding, maar zorgvuldig het probleem in de kern aanpakken. En die kern en dat ben ik met Mark eens, dat is heelheid. Want in die kern schuilt het vermogen tot reflectie en reflectie is in mijn ogen gelijk aan het vermogen te leren, te ontwikkelen en zelfs te transformeren (en is dat niet de prijs die we betaald hebben in het op hiërarchie gebaseerde systeemdenken??)

Maar ook een rups neemt hier de tijd voor.
Dus ja, er is haast, want we willen mooie vliegende vlinders zien, die in al hun kleur en schittering inspireren.
Dus transformeer, maar in het juiste zorgvuldige tempo, waarin elk element de aandacht krijgt die het verdient.

Is dat geen Hope op een mooie toekomst?

Gaat het wel om de volgorde of is het de verbondenheid en voortdurende interactie tussen de drie elementen die het succes bepaalt van een duurzaam Teal transitieproces? In mijn ogen is er wel haast geboden. Hoeveel werknemers stappen dagelijks moedeloos in hun kleren hun weg vervolgend naar hub weg om vervolgens nog moedelozer weer thuis te komen? Hoeveel directeuren kijken dagelijks eenzaam aan de top in de spiegel niet wetende hoe het anders kan of hoe dit te doen? Maar kom op, bye bye burn out, bye bye bore out, let's reinvent!! Deze tijd smeekt om actie, geen snelle symptoombestrijding, maar zorgvuldig het probleem in de kern aanpakken. En die kern en dat ben ik met Mark eens, dat is heelheid. Want in die kern schuilt het vermogen tot reflectie en reflectie is in mijn ogen gelijk aan het vermogen te leren, te ontwikkelen en zelfs te transformeren (en is dat niet de prijs die we betaald hebben in het op hiërarchie gebaseerde systeemdenken??) Maar ook een rups neemt hier de tijd voor. Dus ja, er is haast, want we willen mooie vliegende vlinders zien, die in al hun kleur en schittering inspireren. Dus transformeer, maar in het juiste zorgvuldige tempo, waarin elk element de aandacht krijgt die het verdient. Is dat geen Hope op een mooie toekomst?
Guest - Mark Braber on Monday, 07 December 2015 20:21
Hoop op heelheid

Wat een mooi bericht Linda. Je bericht geeft duidelijk weer dat dit onderwerp je aangaat. En je visie op de drie dimensies die Laloux zo mooi beschrijft spreekt me ook erg aan. Het gaat mij zeker niet om de absolute waarheid te willen verkondigen. Meer om anderen bewust te maken dat er zoveel waar te nemen is. Zoveel meer dan onze ogen zien. Dat er onderliggende (energetische) processen zijn die maken dat daar een bepaalde vorm uit voortkomt. En als iets gebed is in zuivere intenties de kans van slagen zoveel groter is dan wanneer het daarop niet gebed is.
Dat we zo opgevoed zijn in de quick fixes, in de symptoombestrijding. Of het nu gaat om het bestrijden van terrorisme met bombardementen, of het nu gaat om organisaties weer succesvol te laten zijn als het even tegenzit door strakkere management en control terwijl er openheid en vertrouwen nodig is of gewoon door mensen bewust te maken dat het ware geluk in ons zelf zit door heelheid te ervaren.
En ik denk dat je gelijk hebt dat het een proces is dat in elkaar grijpt. Dat kiezen voor een zelfsturend team ook een bijdrage levert aan heelheid en het vinden van je hogere doel. Mij gaat het om het bewustzijn dat reinventing organisations nu eens niet gaat om alleen weer een nieuwe organisatiestructuur. Maar veel meer over een transformatieproces van binnenuit. Daar wil ik graag een lans voor breken. Dank je we voor je gevoelde betrokkenheid op dit onderwerp, het steunt me in mijn overtuiging dat er hoop is. En een beetje haast, dat dan ook wel weer;)

Wat een mooi bericht Linda. Je bericht geeft duidelijk weer dat dit onderwerp je aangaat. En je visie op de drie dimensies die Laloux zo mooi beschrijft spreekt me ook erg aan. Het gaat mij zeker niet om de absolute waarheid te willen verkondigen. Meer om anderen bewust te maken dat er zoveel waar te nemen is. Zoveel meer dan onze ogen zien. Dat er onderliggende (energetische) processen zijn die maken dat daar een bepaalde vorm uit voortkomt. En als iets gebed is in zuivere intenties de kans van slagen zoveel groter is dan wanneer het daarop niet gebed is. Dat we zo opgevoed zijn in de quick fixes, in de symptoombestrijding. Of het nu gaat om het bestrijden van terrorisme met bombardementen, of het nu gaat om organisaties weer succesvol te laten zijn als het even tegenzit door strakkere management en control terwijl er openheid en vertrouwen nodig is of gewoon door mensen bewust te maken dat het ware geluk in ons zelf zit door heelheid te ervaren. En ik denk dat je gelijk hebt dat het een proces is dat in elkaar grijpt. Dat kiezen voor een zelfsturend team ook een bijdrage levert aan heelheid en het vinden van je hogere doel. Mij gaat het om het bewustzijn dat reinventing organisations nu eens niet gaat om alleen weer een nieuwe organisatiestructuur. Maar veel meer over een transformatieproces van binnenuit. Daar wil ik graag een lans voor breken. Dank je we voor je gevoelde betrokkenheid op dit onderwerp, het steunt me in mijn overtuiging dat er hoop is. En een beetje haast, dat dan ook wel weer;)
Already Registered? Login Here
Guest
Saturday, 25 May 2019

Captcha Image