Quinter Blog

We want to share!

Marius Appelman, oprichter Riksja Travel, over Quinter

Marius Appelman, oprichter Riksja Travel, over Quinter

"Het leiderschap van Riksja vraagt dat we onszelf steeds opnieuw uitvinden. We zitten namelijk in een sterk veranderende omgeving waarin we constant mee dienen te ontwikkelen. Dat heeft consequenties voor de ontwikkeling van onze managers." Quinter ontwikkelt voor Riksja Travel een Integraal Management Development Programma met als zwaartepunt de ontwikkeling van het senior management. Riksja kan hiermee bewuster de toekomst in stappen. We spreken met Marius Appelman, oprichter van Riksja Travel.

Wat doet Riksja precies?

Wij verkopen reizen op maat en doen dat met veel kennis en ervaring. We hebben gespecialiseerde websites, waarin je met unieke bouwstenen je (droom-) reis zelf kunt samenstellen zoals je die het liefst hebt. Je reist individueel en ontmoet mensen, dingen en culturen. We hopen dat dat een bijdrage levert aan hoe je tegen de wereld aankijkt en dat het je voedt met dingen die je mee naar huis neemt. In feite is het de reiservaring van de backpacker, die ik zelf ook was, en die veel van onze mensen nog steeds zijn. Dat vrije gevoel willen we onze klanten zoveel mogelijk in onze reizen laten ervaren. Zo maken we het verschil ten opzichte van veel andere reisorganisaties.

Wat is jouw functie bij Riksja?

Ik ben in het jaar 2000 samen met twee partners Riskja begonnen. In het begin hield ik me vooral bezig met het bedenken van de reizen en de reisconcepten. Geleidelijk ben ik in de rol van manager gerold. De laatste 3 tot 4 jaar ben ik minder aan het managen en weer meer aan het ontwikkelen. Ik probeer de uitgangspunten die we hebben als bedrijf, waar we echt voor staan, in alles expliciet terug te laten komen.

Een uitgangspunt is bijvoorbeeld dat Riskja een bedrijf wil zijn voor en door mensen. We willen mensen die voor ons werken en de klanten waarvoor we werken blij maken. Tegelijkertijd willen we ook iets bouwen met continuïteit. We willen er onze boterham mee verdienen, maar wel in een mooie balans tussen plezier en winst. We willen het zo mooi mogelijk maken onderweg.

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen, de nieuwe koers?

Na jarenlang in Nederland fors te zijn gegroeid, zijn we hier nu meer aan het consolideren. Halverwege de jaren 2005/2006 zijn we ook in het buitenland actief geworden. Daar groeien we nog steeds heel hard. We ontwikkelen daarmee op verschillende snelheden. We willen steeds een groeitempo volgen dat inspiratie brengt, in plaats van dat we overal achteraan moeten hollen om de groei bij te kunnen benen. In Nederland willen we de inspiratie vasthouden door meer naar binnen te kijken, naar de betekenis van wat we doen. Zo willen we de energie erin houden.

Daarbij staat ondernemerschap heel hoog in het vaandel van Riksja, vanaf het begin van onze organisatie is dat een fundamentele peiler geweest. We willen onze mensen zoveel mogelijk ruimte geven, zodat ze zich blijvend kunnen ontwikkelen. We hebben er steeds voor gekozen om de reisspecialisten als eigen ondernemer hun deelbedrijf te laten runnen. Ook aan de verdere ontwikkeling van dit ondernemerschap blijven we de komende tijd werken.

Wat is jouw persoonlijke uitdaging in al deze ontwikkelingen?

Mijn persoonlijke uitdaging hierbij is om steeds meer betekenis te geven aan Riksja. We hebben altijd een intrinsieke drijfveer gehad, maar die is vaak onbesproken gebleven. Door deze juist expliciet te maken stellen we ons ook in staat om naar buiten te laten zien waar we voor staan en kunnen we hierover in gesprek met onze klanten en onze strategische partners zoals Quinter. Het gaat mij in deze fase met name om bezig te zijn met betekenis geven aan alles wat we doen.

Dat klinkt allemaal behoorlijk vooruitstrevend en ambitieus, welke gevolgen heeft dit voor het leiderschap binnen Riksja?

Dit vraagt wat we altijd hebben gevraagd aan het leiderschap van Riksja, namelijk dat je jezelf steeds opnieuw uitvindt. We zitten namelijk in een sterk veranderende omgeving waarin we steeds mee dienen te ontwikkelen. Dat heeft ook te maken met de managementstructuur. We zijn georganiseerd in een celstructuur gebaseerd op de ideeën van Eckart Winzten van BSO Origin. Dit vraagt een grote mate van eigenaarschap en strategisch leiderschap van de leiders binnen Riksja. Zelf helemaal staan voor jouw eigen tent onder de Riksja paraplu. Dit vraagt ook steeds meer strategisch en visionair leiderschap, zeker ook met de belangrijke zingevende component.

Jullie hebben ervoor gekozen om samen te werken met Quinter, wat doet Quinter precies voor jullie?

Quinter ontwikkelt voor ons een Integraal Management Development Programma met als zwaartepunt de ontwikkeling van ons senior management. We willen bewuster de toekomst in stappen. Quinter is heel goed in staat om ons hierbij te helpen juist omdat de mensen van Quinter een vergelijkbaar proces hebben doorlopen. Quinter gaat dieper dan managementvaardigheden alleen, naar een wezenlijker ontwikkeling van het leiderschap van binnenuit, waarbij je bewuster de toekomst vorm kunt geven.

Heb je ook met andere partijen gesproken voordat je voor Quinter koos?

Ja, we hebben naast Quinter met nog vier bureaus gesproken, waarbij De Baak wel de bekendste is. De Baak kan zeker ook het een en ander betekenen. De Baak lijkt wat meer puur praktisch georiënteerd, zij zitten wat meer op het vaardighedenniveau. Wij zijn wat ambitieuzer in onze transitie en wij vonden Quinter het beste in staat om dat proces vorm te geven.

Hoe bevalt de samenwerking met Quinter tot nu toe?

Eigenlijk heel goed. Het is een vorm van co-creatie. We werken steeds vanuit onze Riksja uitgangspunten als basis en vertrekpunt in alles wat we doen. Je kunt als training- en coachingsbureau dan ook niet gewoon een training van de plank trekken: het gaat echt om maatwerk. Er wordt heel goed geluisterd door Quinter, dat zien we ook steeds terug in de terugkoppeling die we van Quinter krijgen. We hebben veel wezenlijke gesprekken. Het is een heel intensief proces, waarbij we een aanpak voorstaan dat een meerjarig karakter in zich draagt. En die kennis die we in co-creatieve vorm ontwikkelen willen we dan ook uitrollen naar onze vestigingen in het buitenland.

Wat valt je nog meer op qua dienstverlening?

De bereidheid om het echt op maat te maken is voor ons heel belangrijk. We eindigen dan ook niet steeds met een compromis maar veel meer met een oplossing die vanuit synergie en consensus tot stand is gekomen. Die flexibiliteit van Quinter springt er voor mij echt uit.

Hoe zie jij de toekomst tegemoet?

Ik ben een heel optimistisch ingesteld mens. Ik ga ervan uit dat een groot deel van het leven maakbaar is, veel dingen zijn niet onder controle, maar met een bewuste attitude en plannen die kloppen met je eigen uitgangspunten is er heel erg veel mogelijk. We zullen wel echt aan de bak moeten om onze plannen waar te maken. Maar overall zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Wanneer zou jouw leven geslaagd zijn als je daar later op terugkijkt?

Mijn leven is vooral geslaagd als wat ik heb kunnen doen de moeite waard is geweest, mensen verder heeft gebracht en gelukkig heeft gemaakt. Als ik écht verschil gemaakt heb en ertoe heb kunnen doen. De vorm waarin is wat mij betreft open. Belangrijk daarbij is voor mij wel dat ik er zelf plezier aan heb beleefd. Ook hier gaat het weer om een gezonde balans.

Hoe zorg jij zelf voor een goede balans?

Ik zoek dat deels binnen mijn werk en deels buiten mijn werk. Ik probeer binnen het werk het aantal vergaderdagen te beperken en veel afwisseling in de week in te bouwen, zodat ik steeds zo fris mogelijk kan blijven. Verder maakt ik niet teveel uren, zodat er genoeg tijd is voor mijn gezin: ik werk 4 dagen per week en alle kindervakanties ben ik vrij. Dan maken we meestal een leuke reis met het gezin, dat is ook onze gemeenschappelijke ontdekkingsreis. Ook houd ik mij bezig met maatschappelijke betrokkenheid, echt zingevende activiteiten. Dat helpt mij enorm om echt bewust te leven.

Wat zou jij persoonlijk nog graag in dit proces met Quinter willen leren?

Ik wil mijn persoonlijk bewustzijn verder ontwikkelen en concreet vertalen in de praktijk. Het helpt mij om door reflectie met Quinter dit proces te verdiepen. Daarmee hoop ik succesvol vorm te kunnen blijven geven aan mijn toekomst.

Rate this blog entry:
1
Wat wil jij laten groeien? Wat geef jij aandacht?
Tip: film & boek "The Power of the Heart" uitgebra...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Saturday, 25 May 2019

Captcha Image